Velindre Hospital, Cardiff

Client and Principal Designer

Maggie’s Trading Limited

Client Advisor and Advisor to Principal Designer

CDM Scotland

Architect

Dow Jones Architects

Structural Engineer

Momentum Structural Engineering

Services Engineer

Mott MacDonald

Quantity Surveyor

RPA Group

Principal Contractor

Know and Wells

Construction Value

£4m+

Works comprised the construction of a single storey 250sqm public building to house the new Maggie’s Cancer Care Centre.  The building was constructed using concrete strip foundation and ground bearing slab.  Timber stud walls clad internally with plasterboard/timber clad externally with cor-ten steel.  A steel and timber multi pitched roof with exposed structure internally and clad externally with corrugated cor-ten steel.  Works also consisted of associated hard and soft landscaping.

Services to accommodate the new centre tie in to Velindre Hospital’s existing network, with solar panels on roof and wood burning stove internally.  Works also consisted of enabling works to the adjacent site to provide car parking and site compound; installation of security fence and demolition of concrete ramp and tree removal.